fbpx

За черните петъци и за черното в петъците

За черните петъци и за черното в петъците
 
Небезизвестен факт е, че културно-социалното явление “Черен петък” е изобретение на американската традиция и бележи деня след Деня на благодарността, като поставя началото на треската по коледното пазаруване. Вълнуващ момент, който мнозина очакват с нетърпение, за да отпразнуват правото си да бъдат потребители в един свят на безгранично стоково разнообразие, спестявайки пари и инвестирайки време в трескаво обикаляне по магазините. Малцина са тези, които не изпитват вълнуващо удоволствие от възможността да се почувстват като дете в сладкарница пред витрини, отрупани с мечти. Мечти да сме по-красиви и елегантни в новата рокля, за която мечтаем от месеци или да се почувстваме по-продуктивни и успели с някоя новост в технологиите, или просто да задоволим каприза си за домашен уют, нова дрънкулка или дълго търсена книга. Усещането да се отправиш към дома с ръце, препълнените от цветни шумкащи торбички е опияняващо понякога. Но може би тук идва моментът да си спомним онзи израз – “Ние харчим пари, които нямаме, за вещи, които не са ни нужни, за да направим впечатление на хора, които не можем да търпим!” и спокойно можем да добавим: и за да чакаме с нетърпение следващия петък.
 
Не случайно му казват “шопинг терапия” – малко забавно, леко напудрено и доста мотивиращо. Терапия за всички неща, които не харесваме в ежедневието си, за онова, което не харесваме в себе си. Терапия за отложените мечти, за болката от всяко “Не мога!”, “Това е невъзможно!” или “Такъв е животът!”. Терапия за свръхмодерната витаминозна комбинация от “нямам избор” и “карай да върви”, която доброволно поглъщаме всяка сутрин, още преди да сме станали от леглото и после се отправяме към света, в който не искаме, но избираме да живеем. Терапия с нови дрехи, нова чанта, нов часовник, зад които да скрием онези, които сме от онези, които можем да бъдем. Поредната вещ, която само ще смени рафта – от магазина в дома ни.
Черните петъци стават наистина черни, когато се сблъскаме с рояка от хора, тръгнали по пътя на своята “шопинг терапия”, защото… защото е по-кратък от този към себе си и към своето по-добро Аз.
 
Не ме разбирайте погрешно! Няма нищо лошо в намаленията! Чудесно е да вземеш с отстъпка нещо желано и полезно и да спестиш! Ужасното е, че твърде често спестяваме от стоки, от които не се нуждаем и затъваме в дългове към себе си, защото не инвестираме истински в самите нас.
 
Ако искаш да успееш, дръж се така, сякаш вече си успял, казват хората. Но успехът не минава през скъпия тоалет и последния модел кола. Те са прекрасни трофеи за един реализиран потенциал. А потенциалът се нуждае от грижа, доверие и насока. Успехът минава през това да повярваш, че всичко е възможно. Че можеш да бъдеш точно такъв, какъвто мечтаеш да бъдеш и да правиш онова, което наистина обичаш! Нужно е упорство, нужен е труд, нужна е воля, няма да Ви лъжем. Нужна е промяна, нужни са нови знания, нови умения, нова гледна точка. Но цената на успеха винаги ще бъде по-ниска от цената, която плащаме отказвайки да повярваме себе си и да последваме своя път. Направи си подарък – повярвай в себе си и тръгни по своя път!
Вал Милева
https://mgacademy.bg/team/val-mileva/
MG Academy – The benefit of knowledge

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *