fbpx

Светът на промяната… в нас

Светът на промяната… в нас

Когато бяхме малки ни учеха, че трябва да сме постоянни. Да изберем от рано пътя си и да го следваме, дори когато е трудно. Защото трудностите ни изграждат, правят ни по-силни и по-мъдри. Знаехме, че трябва да бъдем добри ученици, отличници. И после да завършим университет. И там да бъдем отличници. За да сме подготвени за реалния свят с всичките му предизвикателства. За да станем добри професионалисти и да държим живота си в ръце. Но и в училище, и в университета, и дори у дома пропуснаха да ни научат на най-ценния урок – този за промяната.
И така ние вървим по пътя си, често сляпо вярваме, че сме го избрали сами, че решението ни е било “веднъж и завинаги” и че носим отговорност да го следваме, независимо колко далеч може да ни отведе той от самите нас. С времето мнозина от нас стават все по-неудовлетворени, по-негативни и по-нещастни. Изпитваме вина, че не се справяме по-добре, самонаказваме се с отчаяние, затваряме се в света на негативните мисли и там малко по малко се самоубеждаваме, че в крайна сметка такъв е живот и нищо не зависи от нас. “Просто прави като другите”, често си казваме ние. А истината е, че нашата стойност и нашето щастие е именно в това да не бъдем като другите. Да не стоим на едно място! Да се преоткриваме, да се променяме, да си позволяваме да бъдем различни!
Когато следваш течението на река, която не те води в твоята посока, рано или късно идва момент на избор – да продължиш по същия път и да платиш това с цената на щастието си или да тръгнеш по нов, рискован, но вълнуващ път… към себе си. Много хора избират “лесния път” – пътят на удобното съществуване, което не изисква промяна, не поема рискове, не си поставя нови цели. Но прекрасното е, че все повече хора събират смелост да се впуснат в приключението да преоткрият себе си, да променят онова, което не им харесва, да осъзнаят и развият потенциала си и да бъдат успешни, правейки онова, което наистина обичат. Ето това са героите на нашето време. Ето това са хората, които променят света. Ето това можеш да бъдеш и ТИ! Защото няма нищо, което да не може да бъде научено, няма нищо, което не може да бъде направено! От всяка мечта ни дели само една крачка – решението да се доверим на промяната и да й позволим да ни отведе до самите нас.
Няма значение какво образование си завършил и колко години си посветил на една професия, ако тя не те прави щастлив. Няма значение какво ще си кажат хората, ако решиш да зарежеш всичко и да започнеш отначало, ако това ще те накара да заспиваш благодарен, че те има, че си точно такъв, какъвто си. Единственото, което има значение си ТИ и твоето щастие. Защото щастието е смисъл. Защото щастието е здраве!
А понякога, понякога дори не се нуждаем от толкова драстична промяна. Понякога е достатъчно само да научим нещо ново, да развием ново умение, да попаднем в малко по-различна среда, за да успеем да видим нещата от друг ъгъл. Понякога разбираш, че ако не се чувстваш добре в една роля, на дадено работно място, то не е е защото ролята или мястото не са твоите, а просто защото те са се нуждаели от една различна, по-добра версия на теб и няма какво да те спре да я изградиш. Само вярвай в себе си! Ние вярваме в теб 

Вал Милева
MG Academy
https://mgacademy.bg/team/val-mileva/

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.