fbpx

Свободата да нарисуваш… себе си

Свободата да нарисуваш… себе си

Знаете ли каква е една от основните характеристики на умните хора? На тях им писва! Писва им да бъдат това, което не са. Писва им да не бъдат това, което искат да бъдат. Имат смелост да рушат – прегради, стени, дори себе си, ако това е шанс да се изградят в един по-добър вариант. Умните хора не се страхуват да започнат от нулата. Не, излъгах. Страхуват се. Много! Но това не ги спира. Умните хора не се страхуват да рискуват и да се провалят, защото знаят, че провалът е въпрос на гледна точка. Неговото истинско име е Урок! Умните хора знаят, че за да създадеш своето истинско, непринудено аз, трябва да се осмелиш да рисуваш смело и да бъдеш художник на собствения си живот, а не просто да правиш преразказ по чужда картинка.

Какъв ще станеш когато пораснеш? Има ли по-познат и по-досаден въпрос? Най-досадното от всичко, е че когато кажеш например Батман или еднорог, в повечето случаи следва иронична усмивка и коментар: “Ах, колко сладко!”. Или още по-зле – директно те отрязват с едно голямо “Не може!” и следват куп обяснения, защо не може, как това не истинска професия, как такива герои не съществуват… Обяснения, които ти изобщо не слушаш, но пък започваш да се питаш: “ А какво щеше да стане ако бях поискал да стана… къщичка за птици?”.

Изобщо едно от първите неща, които научаваме идвайки на този свят е какви не сме и още по-лошо – какви не можем да бъдем. Гледаме филми, които ни разказват вълшебни истории, само за да може след финалните надписи да чуем: “Слез от масата веднага!”, докато въодушевено се опитваме да изпеем песента на любимия си герой. Разбира се родителите ни ни ограничават първи и то най-вече защото искат да ни предпазят. Да ни предпазят да не опитаме да летим от балкона например, преди да сме научили елементарните правила… като закона за гравитацията. Но в опитите си да ни предпазят, хората около нас рядко ни учат да летим разумно. За по-сигурно те директно режат криле. И често, дори без да знаят.

Започвайки училище вече знаем, че в час по математика не може да се рисува! Може само да се чертае. И ако обичаш цифрите, но и рисуването, трябва да направиш избор и да заобичаш едното повече от другото. Най-често други хора ти казват кое трябва да обичаш повече. В час по литература пък се оказва, че ако не овладееш стриктните правила за писане на съчинение директно минаваш в графата “литературен инвалид”. Оказва се, че ако не можеш да запаметиш чуждите думи и разсъждения и да ги възпроизведеш на белия лист под своето име, значи не можеш да мислиш! Изведнъж любовта към книгите, историите и писането става невъзможна. Защото как да обичаш нещо, което не умееш да правиш?

В най-бурните ни и неопитни години идва моментът да изберем своята професия. И изборът твърде често не е между една или друга сфера, а между това дали да следваме мечтите си или да се затворим. В кутия. От малките. Разбира се, това важи само в случай, че все още помним мечтите си. Но нашите мечти, а не тези, които някой ни е разрешил и научил да мечтаем.

И така неусетно изведнъж се озоваваме в капана на баналното ежедневие по график. График, в който има време за всичко, освен за самите нас. График, който често съставят други, макар и с нашия почерк. Оказва се, че времето всъщност не ни стига за нищо. Оказва се, че все не сме достатъчно добри. Оказва се, че винаги някой е недоволен от нас и ние сме направо длъжни да се чувстваме виновни за това.

После често се оказва, че изведнъж сме станали твърде затворени, твърде уморени, недоволни, негативни, дори болни. Болни, да. Защото когато човек се крие от себе си в собственото си тяло, тялото му започва да се бунтува срещу това.

Ако сме умни, правим нова равносметка. Ако не сме, отново друг я прави вместо нас  и нещата стават още по-зле. Но да се спрем на ситуацията, в която сме умни!

Добрите художници рисуват в границите на платното. Но на смелите, щастливи и умни художници платното не им стига и те не се страхуват да излязат извън контурите на собствените си ограничения. Осмели се да бъдеш щастлив художник. Нарисувай себе си!

Вал Милева
https://mgacademy.bg/team/val-mileva/
MG Academy – The benefit of knowledge

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *