crisis-management

Лидерство – Най-добри съвети за справяне с кризисни ситуации

Криза възниква, когато основен аспект на вашата организация е компрометиран или вярата на клиентите ви във вашите продукти или услуги е силно разклатена. Въпросът е какво правите, когато сами се окажете в средата на криза?

Не се паникьосвайте

Лесно е да се каже, но много по-трудно да се направи. Като мениджър, вашият екип ще се обръща към вас за насоки и подкрепа. Ето защо е важно да останете максимално съсредоточени. В зависимост от характера на кризата, споменаването на плана ви за непрекъснатост на бизнеса или възстановяване при бедствия, ако имате такъв, може да ви помогне да фокусирате мисленето си. Като алтернатива можете да потърсите ранен съвет от вашия старши екип или от отдела за комуникация, особено ако кризата има отражение върху репутацията на вашата организация.

Вземете решение за първите стъпки

Ако управлението на кризата пада върху вас, може да се почувствате под натиск да действате бързо. Важно е обаче да не бързате, без предварително да обмислите какво трябва да постигнете, както и вероятните последици от различните действия. Често е по-добре да направите пауза и да съберете мислите си, преди да решите как най-добре да продължите. Помнете обаче, че в условията на кризисна ситуация е малко вероятно да имате на разположение всички факти. Приемете, че известна несигурност или неяснота е неизбежна и не позволявайте това да забави вашите действия.

Чернови в помощ

Когато кризата удари, не мислете, че трябва сами да се справяте с всичко. Вместо това помислете кой и как може да ви помогне и след това координирайте техните усилия. Уверете се, че помощниците ви се отчитат редовно, така че всички да са наясно с развиващата се картина и да могат да реагират на промените, докато се случат.

Погледнете от високо

На фона на паниката и несигурността от кризисната ситуация може да се окаже трудно да разберете какво се случва извън вашата непосредствена зона на отговорност. Важно е все пак да придобиете цялостен поглед върху ситуацията, докато се развива. Ако никой още не го е направил, предложете да организирате кризисни срещи или конферентни разговори с други, участващи или засегнати от кризата, за да може всеки да види по-голямата картина, докато се развива. В зависимост от ситуацията, в която се окажете, тези срещи/ обаждания може да се наложи да бъдат ежеминутно, всеки ден или седмично, докогато е необходимо.

Общувайте с вашия екип

Важно е да поддържате линиите на комуникация отворени по всяко време. Бъдете толкова честни, колкото можете, без да всявате сред служителите си ненужна тревога. Ако не знаете отговора на някои от техните въпроси, по-добре е да го кажете и да се върнете към тях по-късно, вместо да давате спекулативни отговори.

Размислете върху научените уроци

След като кризата приключи, важно е да разсъждаваме какво се е случило и защо. 

Например:

  • Можехте ли да направите нещо, за да предотвратите кризата? Ако да, какво?
  • Какво, ако не друго, бихте могли да направите по различен начин по време на кризата?
  • Имаше ли подходяща информация и подкрепа през целия кризисен период?
  • Не забравяйте да споделите мислите си с тези, които са по-възрастни за вас, тъй като опитът може да ви помогне за формирането на бъдещи събития, напр. чрез предоставяне на полезни изменения на плана за непрекъснатост на бизнеса на вашата организация.

За да научите повече за лиреството заповядайте на някое от нашите предстоящи обучения по “Мениджмънт и Лидерство”

https://mgacademy.bg/management-and-leadership/