fbpx

Разбирането на човешкото поведение помага за изграждането на силна марка

Разбирането на човешкото поведение помага за изграждането на силна марка

Човешкото поведение е много сложно и разнообразно. Колкото са различни хората, толкова са различни и мисловните им модели. Следователно, що се отнася до управлението на даден бранд, не е важно само да се съберат данни и да се анализира моделът на купуване, но и да се разбере как клиентите вземат своите решения за покупка.

Вземането на решения по отношение на купуване на определен продукт от даден бранд се извършва до голяма степен въз основа на възприятието на отделните потребители.

Кои са тези фактори, обаче, които помагат или допринасят за изграждането на положително възприятие за бранда в съзнанието на потребителя? Съвсем точното им определяне е важен момент от на управлението на всеки един бранд и важна задача на бранд мениджъра.

Кулминацията на процеса на купуване от страна на потребителите е, когато е платена цената за продукта. Но от тук започва основната последваща комуникация с потербителя и неговото изживяване по време на ползването на продукта. И създаването на усточива емоционална връзка с него.

Трудно е да се разбере човешката психика по отношение на точния процес и момент на вземане на решение, който може да бъде както чисто субективен така и основан на методично изследване на цялата налична информация за бранда и продукта с която клиента разполага.

Това са случаите, в които потребителите вземат решение да купят определена марка според информацията, събрана и сравнена с останалите брандове от съответния клас. Въз основа на това е изградено и мнението им за продукта.

В повечето случаи, обаче, съвсем не е така. Решенията се вземат до голяма степен въз основа на чувствата и възприятията за дадена марка.

Добрата новина, обаче е, че тези чувства и възприятия се изграждат и моделират у потрепителите с множество маркетингови техники и подходи. Времето необходимо това да се случи понякога може да отнеме години, но определно си заслужава. Не случайно брандовете – лидери са успешни, именно защото са успели да създадат тази връзка между потребител и бранд, а не защото продукта им е уникален. Продуктите на Джонсън и Джонсън, например, за бебета се възприемат като най-добри от всички майки по целия свят. Това до голяма степен е представа за марката, която се поддържа в съзнанието на потребителя за определен период от време. В този случай, потребителите свързват емоцията на майчинството с бранда и ги кара да се чувастват по-добри майки, взели най-доброто решение за своето дете.

 

Разбирането на психиката на конкретния таргет сегмент от потребители или потенциални такива, помага на бранд мениджърите да получат точна представа за настоящия и бъдещ имидж на марката, възприеман потребителите и да могат да управляват това възприятие.

В масовия случай хората имат представа за определена марка като цяло. Независимо дали тези възприятия са негативни или положителни, те носят своите вярвания, които не се основават на аналитични факти и точни метрики, а на възприятия, които носят в подсъзнанието си.

Разбирането на човешката психика е трудно, но е важното, що се отнася до управлението на марката. Най-често хората не вземат съзнателно решение по отношение на определена марка. Подсъзнателно свързват някакъв техен опит или някаква слухова информация за конкретна марка и се замислят.

Типът на личността също е важен фактор, който определя покупателното поведение.

Има хора, които обичат да се придържат към своята позната марка, която вече са опитали и не се осмеляват да изпробват нови.

Има много хора, които са приключенци и изпробват всяка нова марка на пазара.

Има и хора, които обичат да „подскачат“ от една марка на друга, само защото е на промоция или намалена цена.

Освен тези фактори има и няколко социални, икономически и културно обусловани фактора, които също влияят на нагласите и възприятието им към брадовете.

Колкото повече бранд мениджърите разбират психиката на целевите клиенти, толкова по-добре ще изградят имиджа на марката и възприятието за нея.

Автор: Мария Василева

Преподавател по “Стратегически бранд мениджмънт” в MG Academy

 

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *