calm-leadership

Лидерство – Не е нужно да крещите, за да водите

Ако бъдем помолени да опишем архетипния лидер, повечето от нас вероятно биха използвали характеристики като „отворени“, „смели“, „уверени“ или „самоуверени“. Смята се, че от екстровертите стават най-добрите лидери, а изследванията показват, че екстровертните личности са много по-склонни да заемат ръководни позиции, отколкото по-резервираните им колеги. Наистина ли е така?

Докато екстровертите със сигурност имат редица силни страни, има сценарии, при които тяхната склонност към доминиране на разговорите може да доведе до конфликт. В зависимост от обстоятелствата в екип или организация, интровертното лидерство често може да бъде по-ефективно. Според професора от Уортън Адам Грант, определянето на кой стил ще даде по-добри резултати като цяло се свежда до това кой се управлява. 

Заедно с колегите си Франческа Джино и Дейвид Хофман, Грант е открил, че интровертните лидери генерират по-добри резултати в среди, в които членовете на екипа са активни, готови да оспорват статуквото и да предложат алтернативни работни практики. За разлика от екстровертите, които могат да се почувстват застрашени от подобно поведение, интровертите обикновено са готови да слушат нови идеи и съответно да ги оценяват. Ефектът от това не е само по-хармонична работна среда, но също така изследването показа, че проактивните екипи, ръководени от интроверти, всъщност са по-успешни. 

Тези открития са отразени в работата на Дейвид Рок, чиято книга „Тихо лидерство“ предизвиква модела на лидерите като смели, харизматични, агресивно уверени личности, които упорито преследват собствената си програма. По-скоро Рок се застъпва за шестстепенен, базиран на коучинг подход:

 • Помислете за начина на мислене – да дадете на хората възможност да мислят и да предприемат стъпки за подобряване на мисленето си, вместо просто да им кажете какво да правят.
 • Слушайте потенциала – активно слушайте членовете на екипа и им давайте време да намерят свои решения на проблемите, пред които са изправени.
 • Говорете с намерение – бъдете кратки и специфични в комуникацията с членовете на екипа.
 • Работете заедно – работете съвместно с другите, за да генерирате нови идеи.
 • Създайте ново мислене – разбиране на настоящата реалност, измисляне на алтернативи и ангажиране за промяна.
 • Проследяване – проверявайте редовно, за да се оцени напредъкът и да се поставят нови цели. 

Рок създава модел, в който мениджърите остават в сянка, водейки членовете на екипа към съвместна работа, чрез активно слушане, задълбочавайки се в един въпрос и задавайки открити въпроси.

Ползите от интровертното лидерство

Интровертите не само могат да бъдат ценни служители, но и притежават качества, които могат да ги направят страхотни лидери. Според Грант и други, голяма част от данните за екстровертното лидерство се основават на възприятията на наблюдателите, а не на реалните резултати. В своето проучване екипът е намерил доказателства, че интровертите всъщност могат да бъдат също толкова успешни лидери, колкото и екстровертите, стига да управляват проактивен екип. 

Тази теория е подкрепена от Джим Колинс. В продължение на пет години Колинс и неговият екип изследват успеха на 11 особено успешни компании и откриват, че във всеки случай главният изпълнителен директор е описван като: „тих, скромен, резервиран, срамежлив, милостив, мек човек”. Както Сюзън Кейн посочва, те са били интроверти. 

Колинс смята, че най-успешните компании се представят добре, защото техните лидери се фокусират върху наемането на най-добрите хора, а не поставят фокуса върху крайните резултати. Тази стратегия работи добре, защото интровертните лидери са склонни да се вслушват в идеите на другите, преди да решат кой е най-добрият вариант за успех. Екстравертът, от друга страна, е по-вероятно да постави акцент върху собствените си идеи и да се придържа към тях.

Треньорът по мениджмънт Дженифър Канвайлер предлага като примери за успешни интроверти Бил Гейтс и инвестиционните гурута Уорън Бъфет и Чарлз Шваб: лидери, които са тихи, но със сигурност не са срамежливи.

Тя изтъква, че интровертните лидери са по-склонни да се захранват от уединение и редовно отделят време за размисъл върху проблемите, пред които е изправена тяхната организация. Това им помага да вземат добре информирани решения, създава креативни идеи и води до отзивчив, а не реактивен стил на управление. 

Топ съвети за тихи лидери

Според Сюзън Кейн, автор на „Тихо: Силата на интровертите в един свят, в който не може да спре да се говори“, за „тихите“ лидери може да бъде трудно да намерят стил на управление, който да отговаря на техните личности. Тя предлага следните съвети за интровертите, които искат да водят по начин, който се чувства автентичен за тях:

 • Знайте, че силата е с вас. Грант и Колинс доказват, че интровертите могат да бъдат по-ефективни лидери от екстровертите. Така че, не се притеснявайте да се опитате да се съобразите с нормата. Вместо това се съсредоточете върху стратегията и съдържанието и позволете на вашите проактивни членове на екипа да работят с техните идеи.
 • Използвайте енергията си стратегически. Приемете, че като лидер, ще има моменти, когато трябва да излезете от зоната си на комфорт и да правите неща, които изтощават вашата енергия. Ако се уверите, че сте събрали достатъчно време за задачите си в графика, това ще ви помогне да запазите батериите си напълно заредени.
 • Свържете се със служителите по свой собствен начин. Ако ви е неприятно да седите под светлината на прожекторите, намерете други начини да общувате с екипа си. Изпратете имейл или ръкописна бележка, но намерете начин за свързване със служителите, които работят за вас.
 • Планирайте време за разходки по коридорите. Като интроверт може да бъде твърде лесно да се затвориш в офиса си и да прекараш целия ден на бюрото си. Постарайте се да отделяте време, за да наваксате с колегите си и да обърнете внимание на всички притеснения, които могат да имат.
 • Използвайте самотата си, за да вземете страхотни решения. Не се чувствайте под натиск да вземате големи решения по време на срещите. Вместо това отделете време да разсъждавате, когато сте сами, и да се върнете уверени в избрания от вас начин на действие. 

Макар че е ясно, че интровертите могат да бъдат също толкова ефективни, колкото и екстровертите, що се отнася до лидерството, важно е да се подчертае, че не е задължително те да са по-добри лидери. Както Грант и колегия посочват в своите изследвания, най-подходящият стил на лидерство неизбежно ще зависи от обстоятелствата около екипа или организацията. Въпреки това, тъй като все повече и повече служители очакват автономия и гъвкавост в своите роли, представите ни за това какъв трябва да бъде „лидерът“ може да се наложи да се променят.

За да научите повече за лиреството заповядайте на някое от нашите предстоящи обучения по “Мениджмънт и Лидерство”

https://mgacademy.bg/management-and-leadership/

Източници:

 1. Adam Grant, Francesca Gino and David A. Hofmann, ‘The Hidden Advantages of Quiet Bosses’ Harvard Business Review (December 2010) . Available at: https://hbr.org/2010/12/the-hidden-advantages-of-quiet-bosses (accessed 12 April 2017).
 2. Knowledge @Wharton, ‘Analyzing Effective Leaders: Why Extraverts Are Not Always the Most Successful Bosses’ (23 November 2010). Available at: http://knowledge.wharton.upenn.edu/article/analyzing-effective-leaders-why-extraverts-are-not-always-the-most-successful-bosses/ (accessed 12 April 2017).
 3. Ibid.
 4. Jon Warner, ‘Quiet Leadership’ (10 September 2014). Available at: https://www.linkedin.com/pulse/20140910140848-29175303-quiet-leadership (accessed 12 April 2017).
 5. A Grant, F Gino, and D A Hofmann, ‘Stop Stealing the Spotlight: The Perils of Extraverted Leadership’, at: https://mgmt.wharton.upenn.edu/files/?whdmsaction=public:main.file&fileID=5566 (accessed 26 February 2013).
 6. Susan Cain, Quiet: The Power of Introverts in a World That Can’t Stop Talking (Penguin, 2013) p 55.
 7. Jim Collins, ‘Good to Great’ at: http://www.jimcollins.com/article_topics/articles/good-to-great.html (accessed 26 February 2013).
 8. Jennifer B Kahnweiler, ‘Why Introverts Can Make The Best Leaders’ at: http://www.forbes.com/2009/11/30/introverts-good-leaders-leadership-managing-personality.html (accessed 18 February 2013).

Susan Cain, ‘Quiet Leaders – 5 Tips for Success’. Available at: https://trainingmag.com/trgmag-article/quiet-leaders—-5-tips-success (accessed 12 April 2017).