fbpx
 • април

  9

  2019
 • 2239
 • 0
9 основни умения за управление на времето

9 основни умения за управление на времето

9 основни умения за управление на времето

За много от нас управлението на времето е трудна задача. В чести случаи е дълъг и труден процес, с който трябва да се преборим. Ако съумеем да се научим, да управляваме времето си правилно, по – лесно ще планираме бъдещето си. А и този начин ще ни помогне да направим работната си среда по благоприятна.

Но какво всъщност означава, добро управление на времето ( Time management )?

Координиране и изпълняване на правилните задачите, по такъв начин, че да ни остава повече свободно време. Свеждаме стреса до минимум и увеличаваме продуктивността си, както на работното място, така и у дома.

Всички разполагаме с 24 часа в денонощието!

Факт е че всички разполагаме с еднакво количество време. Но само добре организираните хора му се радват пълноценно. И тъй като аз също страдам от “липса” на време, реших да проуча, кои са най – ефективните умения за управление на времето.

 1. Поставяне на цели!

Когато разпределяте времето си, поставете така целите си, че приоритетните да са на първо място. И под цели нямам предвид пари. Те са вследствие на добре организирани и изпълнени цели. Какво имам искам да кажа? Примерно да бъдете щастливи или обичани. Да се развивате в една определена област от живота си. Вашата визия и представа за него и т.н.

 1. Продуктивност

Много цели в живота се следствие от количеството и качеството продуктивност, което имаме. Аз например съм активна сутринта. Най – голяма мотивация за работа имам тогава. Други хора са активни в късните часове. Мозъка има нужда да се храни с информация, ако му я предоставяте в момент, когато е уморен си губите времето.

Експериментирайте с това.

 1. Мотивация

Мотивацията е един от основните ключа към успешното управление на време. Тя е пряко свързана с целите. Разберете какво Ви мотивира. Има много тактики за мотивиране – проучете ги. Аз например обичам да чета книги за личностно развитие, вие може да се спрете на клипчета в ютуб. Важното е да не спирате да се мотивирате!

 1. Концентрация

Концентрация – умение, което трябва да управляваме до съвършенство, ако искаме да постигнем стойностни резултати с управлението на времето. Освен, ако не сте Шива и нямате  шест или повече ръце, с които да вършите няколко неща на веднъж, концентрацията е задължителна.

 1. Взимане на решения

След като анализирате резултатите, до които сте стигнали е време да вземете някои решения относно управлението на времето си. Не бягайте от отговорност. Ако се върнем няколко реда нагоре ще видите, защо е важно да умеете да вземате точни решения.

 1. Планиране

Планирането е едно от най – важните умения за управление на времето. То ще ви позволява да предвидите и варирате между определени задачи. Разбира се, няма точна формула за перфектния график. Но добре структурирания план ще ви спести много време.

 1. Комуникация

Едно доста трудно умение, което е безкрайно необходимо. Притежаването на силни комуникативни умения, може да ви помогне много в бъдеще. При необходимост от помощ трябва да знаете как да си я поискате. И не само това. Добрата комуникация спестява време.

 1. Изкуството да казваш “ Не”

Може да се каже, че това умение е част от комуникацията. За мен обаче не е просто умение, а изкуство. Много често изпадаме в критични положения, които не зависят от нас. Въвличаме се в ситуации, които “тровят” по един или друг начин живота ни и ни губят времето. Колкото по – скоро усвоим това изкуство, толкова по – добри ще управляваме времето си.

 1. Делегиране

Най – вероятно често ви се случва някой да ви прехвърля работа, поради ред причини. Хубаво е и вие да умеете да делегирате работа на някой друг. Това умение е част от управление на времето. Разбира се, тук влиза в действие и комуникацията, ако искате работата да бъде свършена качествено и в срок.

Заключение

В заключение ще кажа, че научим ли се на основните принципи на времето, ще можем да го управляваме максимално ефективно. И не винаги е важно количеството работа, което вършим, а качеството. Естествено списъкът с умения въобще не свършва до тук, но все от някъде трябва да започнем. Нали?

 

Автор: Стеф

Тази статия е част от стажантската програма на MG Academy за Маркетинг, copywriting и content editing. Темите са базирани на курс “Мениджмънт и Лидерство” https://goo.gl/mG45UL .

 

Стажанти:

Ники – https://mgacademy.bg/team/nikola-doktorov/

Стеф – https://mgacademy.bg/team/stefka-ivanova/

Хриси – https://mgacademy.bg/team/hristina-devedzhieva/

LEAVE A COMMENT

You comment will be published within 24 hours.

Cancel reply
© Copyright 2019 MG Academy LTD