bad-time-management

Симптоми на лошо управление на времето

Симптоми на лошо управление на времето

Ако времето не ти стига, значи не можеш да го контролираш правилно. Ако не можеш да прецениш дали управляваш добре или зле времето си, то следните редове ще внесат малко светлина в тунела.

Има няколко симптоми, които алармират за лошо управление на времето. Ако се откриеш в следно изброените твърдения, то те чака здрава работа, за да внесеш ежедневието си в ред.

Не си ефективен нито в работата, нито вкъщи – седиш и не правиш нищо

Твърде лесно се разсейваш – стоиш в социалните мрежи, играеш игри на телефона или онлайн, не знаеш какво искаш от живота

Пропускаш крайни срокове – когато имаш задачи, вместо да ги свършиш първо тях и след това да правиш каквото си пожелаеш, ти се разсейваш. В един момент установяваш, че си изпуснал крайният ти срок.

Постоянно отлагаш – искаш да правиш нещо, но си казваш „От утре/другата седмица/другия месец/догодина“. Ако отлагаш НИКОГА няма да го направиш!

Безсмислено дългите срещи на работа – имаш оперативка, но присъстват хора, които не са си формулирали нещата и губите твърде много време в обяснения и конкретизиране на належащите за решение въпроси.

Не можеш да кажеш „НЕ!“ – вършиш всичко друго, но не и твоите неща, защото сега ще помогнеш на приятел, после на колега, след това на шефа и то просто, защото не ти е удобно да кажеш „НЕ!“

Не умееш да делегираш – не успяваш да премахнеш малките неща, които ти пречат. Или ако си мениджър не разпределяш всичките задачи според знанията на членовете на екипа ти.

Не можеш да приоритизираш работата си – например имаш 20 задачи за деня и просто се втурваш да ги правиш всичките. Дори да има спешни, ти не ги слагаш първи, ами когато стигнеш до тях тогава.

В някои от следващите статии ще ти покажем трикове, с които да подобриш управлението на времето си. Ще ти дадем полезни съвети как да си направиш график и да разпределиш всичко, което имаш да свършиш през седмицата, без да си казваш повече „Нямам време!“.

За да научите повече за лиреството заповядайте на някое от нашите предстоящи обучения по “Мениджмънт и Лидерство”

https://mgacademy.bg/management-and-leadership/