fbpx
 • април

  4

  2019
 • 1516
 • 0
Фазите на кривата на промяната

Фазите на кривата на промяната

Фазите на кривата на промяната

 

Когато нещо трябва да бъде променено, а служителите ни вече имат изградени с времето навици, при поднасянето на новината преминават през няколко фази. Ние като мениджъри трябва да познаваме тези фази и да се научим каква е ролята ни във всеки един от етапите за успешното приемане на промяната от екипа ни.

Фаза 1 – Шок и отричане

Първата реакция на промяната обикновено е шок. Това често се дължи на един или повече от следните фактори:

 • недостиг на информация
 • страх от неизвестното
 • страх да изглеждате глупави или да правите нещо нередно

Като ръководители на екип трябва да знаем кои от хората ни преди това не са претърпели сериозна промяна. Важно е да сме информирани за това, защото тази група от хора може да бъде сериозно засегната от новината за промяната в организацията.

Чувствата на шок и отричане могат да бъдат доста обезпокоителни за служителите, така че е важно да осигурим на членовете на екипа подкрепа и увереност през това време. Комуникацията е от жизненоважно значение, хората трябва да знаят каква е промяната, защо се прави и какво могат да очакват през следващите седмици и месеци

Фаза 2 – Гняв и депресия

Шокът и отричането обикновено се заменят с гняв. По време на този етап служителите са склонни да се опитат да намерят някой или нещо виновно, тъй като изпитват редица негативни чувства във връзка с промяната.

Те могат да изпитват:

 • подозрение;
 • скептицизъм;
 • чувство на неудовлетвореност.

Тук ролята на мениджъра е да бъде психически подготвен, че емоциите, които членовете на екипа му изпитват ще бъдат трудни за справяне. Добра идея е да се направи обучение за възприемането на промяната в организацията. С него ще запознаем служителите, че всички работници във фирмата се чувстват като тях. Ключова част от този трейнинг ще бъде възможността предоставена от ръководителите служителите да споделят чувствата си за промяната помежду си.

Фаза 3 – Приемане и интегриране

След по-тъмните емоции на втория етап започва да се появява по-оптимистично и ентусиазирано настроение. Чувствата, които служителите изпитват са приемане, надежда и доверие. Работниците приемат, че промяната е неизбежна и започват да работят с промените, а не срещу тях.

Сега те си мислят за:

 • вълнуващи нови възможности
 • облекчение, че са „оцелели“ след промяната
 • нетърпение да бъде завършена промяната

На този етап индивидите ще реагират добре като им дадем конкретни задачи и отговорности, които ще им помогнат да допринесат за завършването на промяната. Комуникацията също остава ключова; редовните доклади за напредъка и похвалите помагат да заздравят по-доброто настроение. Въпреки, че на този етап хората са започнали да приемат промяната, от жизненоважно значение е ние като мениджъри да продължаваме да им осигуряваме подходящо ниво на подкрепа и увереност. Без подкрепа, екипът може да бъде разочарован от промяната и да се върне някой от горните фази.

 

Автор: Хриси

Тази статия е част от стажантската програма на MG Academy за Маркетинг, copywriting и content editing. Темите са базирани на курс “Мениджмънт и Лидерство” https://goo.gl/mG45UL .

 

Стажанти:

Ники – https://mgacademy.bg/team/nikola-doktorov/

Стеф – https://mgacademy.bg/team/stefka-ivanova/

Хриси – https://mgacademy.bg/team/hristina-devedzhieva/

LEAVE A COMMENT

You comment will be published within 24 hours.

Cancel reply
© Copyright 2019 MG Academy LTD