fbpx

Защо е важна Емоционалната интелигентност?

Защо е важна Емоционалната интелигентност?

Да познаваш емоциите си и да ги откриваш в другите е прекрасно умение. Емоционалната интелигентност е от значение в разнообразие от ситуации. Например приложението й на работа. В практиката е доказано, че емоциите са мотиватори или демотиватори на служителите. Ако служителят се чувства комфортно на работа, производителността му ще е висока. Обратното ще стане ако работното място му носи негативен стрес, тогава той ще работи на едва 30% от уменията си. За един лидер или мениджър високото ниво на емоционалната интелигентност е ключово и важно умение, защото това му дава стабилно лидерство и мотивация на големи групи от хора.

Лидерите, които са уверени в себе си и говорят откровено виждат голямата бизнес картина – началото на фирмата, кулминацията развитие, постигнатите резултати и бъдещи цели. Това е така, защото те свободно обясняват нуждите и желанията си и се ангажират с конкретни цели. Най- важното умение за тях е способността им да са гъвкави. Мотивацията и вдъхновението могат да са насърчаващи, когато лидерът фокусира вниманието си над положителните резултати и методи. Емоционалната връзка със служителите стимулира позитивни действия за постигане на поставени цели.

Според Голман 67% от уменията, които хората притежават се основават на емоционална интелигентност. Друго негово заключение е, че рамката на емоционалната интелигентност може да бъде поставена върху познаването и регулирането на емоциите. Всяка част от тази рамка може да се фокусира само към личността или към другите. Мениджърът или лидерът, който обръща внимание на определените стандарти в организацията и поема отговорност за действията си, лесно ще постигне уважение и желания статус.

Служителите възприемат емоциите на мениджърите си и могат директно или индиректно да повлияят на работата си. На база на мениджърските емоции работниците създават свое впечатление за тяхната ефективност или неефективност на работните им задължения.

 

Автор: Хриси

Тази статия е част от стажантската програма на MG Academy за Маркетинг, copywriting и content editing. Темите са базирани на курс “Мениджмънт и Лидерство” https://goo.gl/mG45UL .

 

Стажанти:

Ники – https://mgacademy.bg/team/nikola-doktorov/

Стеф – https://mgacademy.bg/team/stefka-ivanova/

Хриси – https://mgacademy.bg/team/hristina-devedzhieva/

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.