executive summary

Пътеводител към Успешно Създаване на Бизнес План – Заключителна статия

Поредицата от блог статии на MG Academy за създаване на бизнес план, стигна до заключителната стъпка – завършването на Резюмето на бизнес плана – Executive Summary. Това е най-важната част от вашия бизнес план, тъй като често единствената, която потенциални инвеститори прочитат, преди да решат дали да изгледат целия вашия план. Резюмето (Executive Summary) трябва да изрази вашето ентусиазиране за бизнес идеята ви и да възбуди интереса на читателите.

Напишете Резюмето (Executive Summary) ПОСЛЕДНО, след като сте завършили останалата част от бизнес плана. Така ще сте преценили всички аспекти на вашия бизнес и ще бъдете подготвени да ги обобщите. Резюмето (Executive Summary) трябва кратко да обясни следните точки:

  1. Общ преглед на бизнес идеята ви: Едно или две изречения, които описват същността на вашия бизнес.
  2. Описание на вашия продукт и/или услуга: Какви проблеми решавате за вашия целеви пазар?
  3. Цели за бизнеса: Къде очаквате бизнеса си да бъде след една, три или пет години?
  4. Целева аудитория: Кой е вашият идеален клиент?
  5. Конкуренция и уникалност: Кой е вашата конкуренция и какво ви отличава?
  6. Вашият екип за управление: Какво опит и умения носят членовете на вашия екип, които биха дали предимство на вашия бизнес?
  7. Финансов преглед: Колко пари се нуждаете и как ще ги използвате за увеличаване на печалбите на бизнеса?

След като завършите изготвянето на тези точки, вашето изпълнително резюме трябва да бъде кратко, но информативно и убедително. Не забравяйте, че това е първото нещо, което потенциалният инвеститор ще прочете, затова направете го максимално привлекателно и убедително. Успех!

Благодарим ви, че отделихте време да прочетете статията в нашия блог! Надяваме се, че сте я намерили за информативна и ценна. Ако искате да повишите уменията си до следващото ниво, препоръчваме ви да разгледате нашия курс „Предприемачество и Лидерство“. С нашите експертни ментори и изчерпателна учебна програма ще придобиете знанията и опита, от които се нуждаете, за да успеете. Не чакайте – научете повече и направете първата стъпка към постигането на целите си като кликнете тук!